RapidPrototyping.nl » 3D prototyping » Materialen » Rubber (PU rubbers)

Rubber gelijkende materialen voor 3D prototyping

Een nieuwe ontwikkeling in materialen voor prototypingtechnieken is de introductie van rubbergelijkende materialen om soft-touch, dichtingen of rubbergelijkende componenenten te simuleren. In de basis is het mogelijk deze materialen te printen. Nadeel is echter dat geprinte delen niet functioneel zijn voor hetgeen ze vaak worden ingezet, zoals afdichten, dynamische of elastische toepassing. Dit komt doordat geprint rubber geen weerstand biedt tegen kruip en daarbij bijzonder kerfgevoelig is.

Wij kunnen functionele, rubbergelijkende producten aanbieden in diverse hardheden tussen 40 en 90 graden shore A, ingekleurd naar RAL kleuropgave. Ook is het mogelijk hard/zacht verbindingen te realiseren die in serie geproduceerd worden door middel van 2K meercomponent spuitgieten of kunststof co-extrusie voor profielen.

Vacuümgieten

Wij realiseren deze rubbergelijkende prototypes door middel van vacuümgieten van een PolyUrethaanrubber in een siliconenmatrijs. Dit soort matrijsjes zijn zeer betaalbaar en daarmee een functioneel alternatief voor geprint rubber met beperkte mogelijkheden. Daarbij zijn kopie producten in andere hardheden eenvoudig en tegen zeer geringe kosten bij te produceren. Siliconen rubber producten kunnen wij gieten in ABS gefreesde matrijzen. Op dit moment nog uitsluitend in de hardheid 50 shore A in naturel kleur. 

Ook een 3D model van uw product in rubber?

Meer weten over de mogelijkheden van rubber 3D modellen? Bel met onze prototyping specialisten. Wij staan voor een juist advies en oplossing voor uw productidee.